Pieczone faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

Chrupiące i pachnące ziołami. Idealne jako drugie danie podane z mięsem i surówką.

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
    150g żółtego sera
    papryka czerwona konserwowa
    2żółtka
    2łyżki kechupu
    1łyżka gęstej śmietany
    1łyżka majonezu
    sół, pieprz
    przyprawa Kebabczeta
    zioła prawosalskie
    olej

Pieczone faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, wydrążamy środek za pomocą łyżki. Zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotować ok. 15min pod przykryciem. Odcedzamy i posypujemy przyprawami.
  • 2. Farsz: Paprykę kroimy w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce i połączyć z reszą składników. Doprawić do smaku przyprawami. Wymieszać.
  • 3. Ziemniaki napełniamy farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem. Pieczemy ok. 40min w 200C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy