Pieczone figi z serem Roquefort

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wykwintna przekąska

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - figi świeże: 8 sztuk
    - ser Roquefort: 100 gramów
    - rukola: 1 opakowanie
    - miód płynny naturalny: 2 łyżki
    - ocet winny z białego wina: 2 łyżki
    - migdały w płatkach: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta

Pieczone figi z serem roquefort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte figi naciąć po środku na krzyż do 3/4 wysokości, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec ok. 10 minut.
  • 2. Ser pokroić w niedużą kostkę. Rukolę umyć i dobrze osuszyć. Płatki migdałów delikatnie uprażyć na suchej patelni. Dwie łyżki płynnego miodu wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami octu winnego.
  • 3. Figi wyjąć z piekarnika, w środek każdej z nich włożyć po kilka kawałków sera - tyle, ile się zmieści.
  • 4. Na talerzach ułożyć po solidnej garści rukoli, na niej upieczone figi z serem, polać sosem miodowo-octowym, posypać płatkami migdałów i od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy