Pieczone figi z serem roquefort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte figi naciąć po środku na krzyż do 3/4 wysokości, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec ok. 10 minut.
2.Ser pokroić w niedużą kostkę. Rukolę umyć i dobrze osuszyć. Płatki migdałów delikatnie uprażyć na suchej patelni. Dwie łyżki płynnego miodu wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami octu winnego.
3.Figi wyjąć z piekarnika, w środek każdej z nich włożyć po kilka kawałków sera - tyle, ile się zmieści.
4.Na talerzach ułożyć po solidnej garści rukoli, na niej upieczone figi z serem, polać sosem miodowo-octowym, posypać płatkami migdałów i od razu podawać.
Komentarze