Zapiekane gołąbki maja tą przewagę nad gotowanymi, że po pierwsze zatrzymują cały smak i aromat w sobie, a po drugie nie kipią z garnka jak to się dzieje przy gotowaniu.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
2 młode średnie kapusty
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
600 g wołowiny (nie musi być chuda)
2 posiekane i zrumienione cebule
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1,5 szklanki ryżu ugotowanego na bulionie
sól, pieprz mielony do smaku
Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do gorącej wody, sparzyć i sukcesywnie zdejmować liście.
Mięsa zmielić , dodać ugotowany i przestudzony ryż, cebulę i przyprawy, wymieszać.
Każdy liść nadziać mięsem i zwinąć jak krokiet, ułożyć wszystkie w brytfannie, polać szklanką bulionu lub osolonej wody, wstawić do piekarnika.
Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny.
Komentarze