Pieczone gołąbki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Zapiekane gołąbki maja tą przewagę nad gotowanymi, że po pierwsze zatrzymują cały smak i aromat w sobie, a po drugie nie kipią z garnka jak to się dzieje przy gotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 młode średnie kapusty
    1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
    600 g wołowiny (nie musi być chuda)
    2 posiekane i zrumienione cebule
    4 zmiażdżone ząbki czosnku
    1,5 szklanki ryżu ugotowanego na bulionie
    sól, pieprz mielony do smaku

Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do gorącej wody, sparzyć i sukcesywnie zdejmować liście.
    Mięsa zmielić , dodać ugotowany i przestudzony ryż, cebulę i przyprawy, wymieszać.
    Każdy liść nadziać mięsem i zwinąć jak krokiet, ułożyć wszystkie w brytfannie, polać szklanką bulionu lub osolonej wody, wstawić do piekarnika.
    Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy