Jabłka, maliny, delikatne ciasto i lukier agrestowy. Niebanalne połączenie smaków w prostym deserze z afrodyzjakami. Pobudza zmysły i nie obciąża żołądka ;)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- jabłka pokrojone w ćwiartki: 8 sztuk
- maliny świeże lub mrożone: 2 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- cukier - tyle ile ważą jajka, ok.: 100 gramów
- mąka - tyle ile ważą jajka, ok.: 100 gramów
- masło - tyle ile ważą jajka, ok.: 100 gramów
LUKIER:
- galaretka agrestowa: 2 łyżki
- cukier puder: 6 łyżek
- wrzątek: 1 łyżka
Pieczone jabłka z malinami, w cieście i lukrze agrestowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić, dodać cukier, zmiksować razem.
2.Dodać mąkę, zmiksować. Dodać masło, zmiksować.
3.Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, pomiędzy nimi ułożyć maliny. Wierzch pokryć równomiernie ciastem. Piec w 220 stopniach, aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni (ok. 30 minut).
4.Przygotować lukier: w filiżance wymieszać cukier puder z galaretką, dodać wodę. Dokładnie mieszać, aż osiągnie się odpowiednią konsystencję. Upieczone jabłka polać lukrem. Najpyszniejsze na ciepło!
Komentarze