Cóż może być lepszego od połączenia słodyczy czekolady ze słodyczą pieczonego jabłka? Całość idealnie łączy chrupkie ciasto francuskie. Ten owocowo-czekoladowy deser zniknął w oka mgnienie:) Smakuje na ciepło i zimno.
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 4 dorodne jabłka.
• ½ gotowego ciasta francuskiego,
• Łyżka rodzynek,
• 6 kostek gorzkiej czekolady,
• 6 kostek białej czekolady,
• Cynamon do smaku,
• Jajko do posmarowania,
Pieczone jabłka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Gotowe ścinamy u góry. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne i część jabłka w środku.
Odcięty „kapelusz” obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Także wydrążony środek (poza gniazdami nasiennymi) kroimy na mniejsze części.
Do pokrojonych jabłek dodajemy rodzynki, oraz pokrojone w kostkę czekolady. Całość mieszamy. Przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone owoce. Posypujemy delikatnie cynamonem.
2.Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 0,5-0,8 cm i długości większej nić średnica jabłek.
3.Przygotowane paski nakładamy na wierzch jabłek, jednocześnie zaplatając z nich plecionkę.
4.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Tak przygotowany deser wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 190°C). Gdy ciasto się zrumieni deser wyjmujemy.
Komentarze