Pieczone jabłka z niespodzianką

0 (0 ocen)

Cóż może być lepszego od połączenia słodyczy czekolady ze słodyczą pieczonego jabłka? Całość idealnie łączy chrupkie ciasto francuskie. Ten owocowo-czekoladowy deser zniknął w oka mgnienie:) Smakuje na ciepło i zimno.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 4 dorodne jabłka.
    • ½ gotowego ciasta francuskiego,
    • Łyżka rodzynek,
    • 6 kostek gorzkiej czekolady,
    • 6 kostek białej czekolady,
    • Cynamon do smaku,
    • Jajko do posmarowania,

Pieczone jabłka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie nadzienia 1. Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Gotowe ścinamy u góry. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne i część jabłka w środku.
    Odcięty „kapelusz” obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Także wydrążony środek (poza gniazdami nasiennymi) kroimy na mniejsze części.
    Do pokrojonych jabłek dodajemy rodzynki, oraz pokrojone w kostkę czekolady. Całość mieszamy. Przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone owoce. Posypujemy delikatnie cynamonem.
  • przygotowanie ciasta 2. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 0,5-0,8 cm i długości większej nić średnica jabłek.
  • nakładanie ciasta 3. Przygotowane paski nakładamy na wierzch jabłek, jednocześnie zaplatając z nich plecionkę.
  • przed pieczeniam 4. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Tak przygotowany deser wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 190°C). Gdy ciasto się zrumieni deser wyjmujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy