Pieczone kotleciki mielone

0 (0 ocen)

  • 30 min

lżejsza i ciekawsza wersja tradycyjnych kotletów mielonych

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 gram mięsa mielonego - u mnie drobiowe, ale może być dowolne
    - garść zielonych oliwek
    - 1 duża cebula
    - 1 duży ząbek czosnku
    - odrobina maggi
    - odrobina oleju
    - odrobina letniej wody
    - sól, pieprz
    - mieszkanka przypraw do mięsa mielonego lub inna - ulubiona

Pieczone kotleciki mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozrabiamy w miseczce z wodą, maggi i olejem. Szatkujemy drobno cebulę oraz oliwki, dodajemy do mięsa. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy do mieszanki, przyprawiamy wg. uznania. W międzyczasie - rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane wcześniej kotlety. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Opiekamy z góry i z dołu - ja wybrałam opcję z termoobiegiem. Wyjmujemy, kiedy kotleciki są rumiane.

Porady

Można dodać też surowej papryki, pieczarek lub dowolnych dodatków aby nadać kotlecikom unikalny charakter.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy