Pieczone leczo w młodej cukinii

0 (0 ocen)

Leczo w nowej odsłonie , świetnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Nowy sposób na pyszną cukinię bez której nie wyobrażam sobie tej potrawy :)

Składniki:

  • 4 młode okrągłe cukinie
    4 pomidory
    4 młode cebule
    4 małe kolorowe papryki
    4 ogórki szklarniowe
    1 kalarepa
    4 pętka kiełbasy śląskiej
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200g.)
    1 łyżeczka chili
    sól , pieprz

Pieczone leczo w młodej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy , suszymy na ręczniku papierowym ,pomidora,ogórka oraz kalarepę obieramy ze skórki.
    Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę pomijając cukinię.
    Kiełbasę także kroimy w kostkę.
    Z cukinii odkrawamy " czapeczki , wydrążamy nożykiem środki ( możemy pomóc sobie małą łyżeczką)
    Wydrążony miąższ także kroimy w kostkę.
  • 2. Wszystkie warzywa oraz kiełbasę wkładamy do garnka , zalewamy wodą w takiej ilości by tylko zakrywała składniki.
    Gotujemy ok 25 min.
    Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy , mieszamy.
    Gotujemy kolejne 5 min.
  • 3. Gorącym leczo faszerujemy cukinię , wkładamy je do naczynia żaroodpornego , pieczemy pod przykryciem ok.25 min.
    Podajemy same z pieczywem lub ryżem.

Porady

Z tej ilości składników lecza wychodzi na ok. 10 cukinii. Ja na drugi dzień podaję po prostu na talerzu z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy