1/2 kg młodych ziemniaków
pół łyżeczki miodu, żeby ziemniaki ładnie się zarumieniły podczas pieczenia
2-3 łyżki sklarowanego masła
sól grzybowa 2 łyżeczki
jogurt naturalny lub śmietana kremówka
rozmaryn lub koperek do posypania
Pieczone młode ziemniaki o smaku grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, następnie kroimy na ósemki. Ziemniaki obtaczamy w roztopionym maśle sklarowanym i miodzie. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy w 220-230 stopniach C około 30 minut. Upieczone ziemniaki przekładamy do miski i posypujemy solą grzybową oraz rozmarynem lub koperkiem. Podajemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Porady
Przepis na sól grzybową znajdziecie>http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa
Komentarze