pieczone młode ziemniaki o smaku grzybowym

0 (0 ocen)

Pieczone młode ziemniaczki pełne aromatu leśnych grzybów.

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
    pół łyżeczki miodu, żeby ziemniaki ładnie się zarumieniły podczas pieczenia
    2-3 łyżki sklarowanego masła
    sól grzybowa 2 łyżeczki
    jogurt naturalny lub śmietana kremówka
    rozmaryn lub koperek do posypania

Pieczone młode ziemniaki o smaku grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, następnie kroimy na ósemki. Ziemniaki obtaczamy w roztopionym maśle sklarowanym i miodzie. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy w 220-230 stopniach C około 30 minut. Upieczone ziemniaki przekładamy do miski i posypujemy solą grzybową oraz rozmarynem lub koperkiem. Podajemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

Porady

Przepis na sól grzybową znajdziecie>http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa

Komentarze

Podobne przepisy