Pieczone pierogi z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kaszanka z cebulką lubię w każdej postaci ,ale w pierogach po prostu pychota .

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na pierogi
    -2 szkl mąki(najpierw wsypać 1,5 szk a potem ewentualnie dosypywać )
    -4 łyżki masła
    -2 jajka
    -3/4 szkl mleka
    -1 op suszonych drożdży (7 g)
    -1 łyżka jogurtu naturalnego l
    -szczypta pieprzu,soli
    -1 łyżka cukru
    Przepis dostałam od cioci ,ale trochę zmodyfikowałam.
    -4 kaszanki podsmażone z cebulką na patelni.

Pieczone pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło rozpuścić z mlekiem i potem dodać ostudzone do maki, drożdży,soli,pieprzu,cukru.Na końcu dodać jogurt i 1 jajko.Wyrobić ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce.,ja wcześniej lekko nagrzewam piekarnik i tam wkładam miskę przykrytą ręcznikiem ,piekarnik zostawiam otwarty....Po ok pół godziny wyciągam (powinno się powiększyć ciacho) i jeszcze 1-3 minuty porządnie wyrabiam (aby nadmiar powietrza uszedł :)....)Potem wałek i do roboty!!wycinać kółka ,nakładać farsz i zlepiać (dociskam zawsze czubkiem łyżeczki brzegi).Posmarować jajkiem z odrobiną mleka i do piekarnika 160-165 st na 15-20

Komentarze

Podobne przepisy