Pieczone pierożki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 50 min

alternatywa dla tradycyjnych pierogów

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    5 g świeżych drożdży
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 szklanka ciepłego mleka
    Farsz:
    150 g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    1 łyżka oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    żółtko

Pieczone pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku. W dużej misce urobić resztę składników na ciasto, dodać drożdże i zagnieść. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
    Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju, dodać mięso i posiekaną paprykę, smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, jeszcze chwilę smażyć.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Z ciasta formować kulki, rozwałkować, nadziewać farszem i zawijać, jak pierogi. Posmarować je żółtkiem i piec 20-25 minut do zarumienienia.

Porady

Podawać z sosami: czosnkowym lub jogurtowo-koperkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy