Pieczone pierożki z ziemniakami, fetą i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Delikatne i chrupiące przekąski.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    200 g masła
    2 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko

    Farsz:
    130 g fety
    350 g ugotowanych ziemniaków
    1 drobno posiekana cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki rozmarynu
    pieprz

    do posmarowania pierożków: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

Pieczone pierożki z ziemniakami, fetą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki 1. Farsz:
    wszystkie składniki wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę i schłodzić przez 30 min.
  • 3. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i wyninać koła. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżki). Brzegi pierożków ponakłuwać widelcem.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
    Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy