Pieczone podudzia, ziemniaki i grzanki czosnkowo-ziołowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Propozycja na obiad lub kolację. Soczysty kurczak, chrupiące ziemniaczki i grzanki.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podudzia
    Ziemniaki
    2 bułki
    Olej rzepakowy
    Przyprawy: sól, pieprz, papryki słodka i ostra, kurkuma, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ziemniaków, tymianek suszony, czosnek, natka pietruszki
    Koper
    3 łyżki miękkiego masła
    Warzywa wg uznania

Pieczone podudzia, ziemniaki i grzanki czosnkowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone podudzia 1. Podudzia:

    Mięso umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać każde podudzie w marynacie. (łyżki oleju rzepakowego i przyprawa do kurczaka - ja sypię 'na oko') Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

    Ziemniaki obrać,umyć, przekroić na pół i polać marynatą: 4 łyżki oleju, pół łyżeczki kurkumy, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki czosnku, solidna szczypta soli. Zioła można dobierać wg uznania. :-)

    2 bułki pokroić na kromeczki
    3 łyżki miękkiego masła wymieszać z czosnkiem, suszoną natką pietruszki,koperkiem, szczyptą soli
    Podudzia piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem godzinę, 180°C. Po pół godziny wrzuciłam ziemniaki,obok naczynia na papierze do pieczenia, z warzywami (papryka,marchew w talarki,cebulka).
    Przewracamy podudzia. Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości - moje były małe. Na 10 minut ściągam przykrycie podudzi i włączam funkcję grilla. Gdy skórka już się przypiecze wyciągam danie. :-)

Komentarze

Podobne przepisy