Pieczone podudzia, ziemniaki i grzanki czosnkowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia:
Mięso umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać każde podudzie w marynacie. (łyżki oleju rzepakowego i przyprawa do kurczaka - ja sypię 'na oko') Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Ziemniaki obrać,umyć, przekroić na pół i polać marynatą: 4 łyżki oleju, pół łyżeczki kurkumy, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki czosnku, solidna szczypta soli. Zioła można dobierać wg uznania. :-)
2 bułki pokroić na kromeczki
3 łyżki miękkiego masła wymieszać z czosnkiem, suszoną natką pietruszki,koperkiem, szczyptą soli
Podudzia piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem godzinę, 180°C. Po pół godziny wrzuciłam ziemniaki,obok naczynia na papierze do pieczenia, z warzywami (papryka,marchew w talarki,cebulka).
Przewracamy podudzia. Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości - moje były małe. Na 10 minut ściągam przykrycie podudzi i włączam funkcję grilla. Gdy skórka już się przypiecze wyciągam danie. :-)
Komentarze