Pieczone pomidorki z chilli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeszcze nigdy żaden zimowy przetwór nie smakował mi tak jak ten! Pomidorowy, pikantny cud.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60 dag pomidorów (koktajlowych, owalnych)
    8 ząbków czosnku
    łyżeczka cukru pudru
    szczypta soli
    2-3 papryczki chilli
    400 ml oliwy
    liście bazylii

Pieczone pomidorki z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j399td 1. Pomidorki i papryki płuczemy i osuszamy. Papryki kroimy wzdłuż i usuwamy z nich pestki . Obieramy czosnek.
  • image-1yqfnrm 2. Pomidory, papryki i czosnek umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skraplamy wszystko odrobiną oliwy, posypujemy szczyptą soli i cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Pieczemy 1 h.
  • image-0otmowe 3. Do wyparzonych słoików wkładamy na przemian pomidory, czosnek, paprykę, a na wierzch bazylię. Pozostałą oliwę podgrzać i zalać warzywa. Słoiki zamknąć . Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy