PIECZONE POMIDORY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Stanowią doskonałą alternatywę dla suszonych pomidorów ze sklepowej półki. Jeżeli upieczemy ich więcej, to część możemy zawekować, lub po prostu przechowywać w lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
    5-6 ząbków czosnku,
    Łyżka suszonych ziół prowansalskich,
    łyżka cukru,
    sól morska,
    5-6 łyżek oliwy z oliwek,
    2 łyżki octu balsamicznego,

Pieczone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i kroimy na cztery części. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (1 łyżka). Rozkładamy pomidory, posypujemy solą, ziołami i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 140 stopni C i pieczemy godzinę i czterdzieści minut. Upieczone pomidory skrapiamy octem balsamicznym.

Porady

Możemy użyć pomidorów o dowolnym kształcie i kolorze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy