Lubię dania proste i szybkie do przygotowania. W domu często na stole gości kurczak, w szczególności smażone udka, jednak tym razem przygotowałam pieczone skrzydełka, które bardzo nam wszystkim smakowały.
Pieczone skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka pozbawić lotek, najcieńszej - tej trzeciej części.
Każde skrzydełko posypać solą, pieprzem, curry i papryką ostrą.
Wrzucić razem do miski i wymieszać dodając łyżkę oleju, by całość lepiej się obtoczyła przyprawami.
Przełożyć skrzydełka do woreczka, wycisnąć ząbki czosnku do środka i wymieszać.
Pozostawić tak przygotowane na min. 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st.C.
Woreczek zamknąć ze skrzydełkami, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec godzinę.
Około 10 minut przed końcem pieczenia można woreczek rozciąć i dopiec skrzydełka, żeby się zrumieniły.
Komentarze