pieczone udko kurczaka

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uczta dla smakoszy mięsa drobiowego ceniących aromat przypraw:)

  • 15 min

Składniki:

  • -2 udka
    -kostka rosołowa warzywna i drobiowa
    -cebula
    -2 piórka czosnku
    -przyprawa uniwersalna
    -łyżeczka słodkiej papryki
    -pieprz, sól
    -2 łyżki oleju/oliwy z oliwek
    -dwie łyżki ketchupu
    -ziemniaki
    -natka pietruszki
    -marchewka

Pieczone udko kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ziemniaki.
    Udka dokładnie myjemy z resztek zanieczyszczeń, odkładamy na bok. Następnie Robimy marynatę. W małej miseczce ucieramy olej/oliwę z przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, papryką i jedną kostką rosołową (obojętnie którą) na płynną masę.
  • 2. Skórę udek podcinamy z jednej strony w ten sposób, aby powstało coś na kształt kieszonki. Podnosimy skórę i smarujemy mięso marynatą. Układamy je w blaszce, podlewamy ciepłą wodą, rozkruszamy kostkę rosołową i dodajemy ulubione przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek. wierzch udek smarujemy cienko ketchupem.
  • 3. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 160-180stopni na około 60 min. Później ściągamy folię i jeszcze na 10 minut wkładamy mięso do piekarnika. Po tym czasie udka są gotowe. Podajemy je z ziemniakami lub, jak kto woli z kaszą, którą można. polać wywarem z pieczonego mięsa.

Porady

Mięso też można ponacinać i powkładać kawałeczki czosnku w środek wtedy aromat czosnku jest mocniejszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy