Pieczone udko kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki.
Udka dokładnie myjemy z resztek zanieczyszczeń, odkładamy na bok. Następnie Robimy marynatę. W małej miseczce ucieramy olej/oliwę z przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, papryką i jedną kostką rosołową (obojętnie którą) na płynną masę.
2.Skórę udek podcinamy z jednej strony w ten sposób, aby powstało coś na kształt kieszonki. Podnosimy skórę i smarujemy mięso marynatą. Układamy je w blaszce, podlewamy ciepłą wodą, rozkruszamy kostkę rosołową i dodajemy ulubione przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek. wierzch udek smarujemy cienko ketchupem.
3.Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 160-180stopni na około 60 min. Później ściągamy folię i jeszcze na 10 minut wkładamy mięso do piekarnika. Po tym czasie udka są gotowe. Podajemy je z ziemniakami lub, jak kto woli z kaszą, którą można. polać wywarem z pieczonego mięsa.
Porady
Mięso też można ponacinać i powkładać kawałeczki czosnku w środek wtedy aromat czosnku jest mocniejszy.
Komentarze