Pieczone warzywa na ostro

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Taka wersja warzyw jest idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 2 duże ziemniaki
    - 2 marchewki
    - 1 większa cebula

    - olej rzepakowy

    Przyprawy:
    - sól (około 1 łyżeczki)
    - chili (1 i 1/2 łyżeczki)
    - zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
    - 1 łyżeczka cukru
    - czosnek (granulat- 1 łyżeczka)

Pieczone warzywa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na talarki. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy olejem rzepakowym ( mniej więcej do połowy warzyw). Posypujemy przyprawami. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie odkrywamy pokrywkę, warzywa mieszamy jeszcze raz, na wierzchu możemy posypać jeszcze ziołami prowansalskimi. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy