Pieczone ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Ziemniaki wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 cebula
    oliwa z oliwek
    Przyprawy:
    sól
    oregano
    słodka papryka
    tymianek
    rozmaryn
    bazylia

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaczki przed pieczeniem 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół (większe na 3 części). Wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i kilka razy energicznie potrząsamy znajdującymi się w środku ziemniakami. Dzięki temu skórka podczas pieczenia stanie się przyjemnie chrupiąca. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je oliwą z oliwek i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy. Pomiędzy ziemniakami układamy pokrojoną w grubsze plasterki cebulę. Pieczemy bez przykrycia ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni

Porady

Należy sprawdzać co jakiś czas czy ziemniaki są już przypieczone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy