Pieczone ziołowe udka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Udka przygotowane tym sposobem mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku

  • 60 min

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
    łyżeczka sosu piri piri (opcjonalnie)
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka oregano
    łyżeczka rozarynu
    szczypta soli i pieprzu

Pieczone ziołowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Do środka wstawiamy ruszt, pod którym układamy blachę, na którą będzie ściekał tłuszcz z udek. Można ją wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwi późniejsze czyszczenie. Na kratce układamy udka i pieczemy 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy