Pieczonka z dorsza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna ryba przywieziona z nad naszego morza. Pieczona z cebulką pod koncentratem pomidorowym jest doskonałym lekko strawnym posiłkiem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:



  • 2 filety z dorsza
    2 cebule białe
    sól i pieprz czarny do smaku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    125 ml wody
    1 łyżka masła
    100 ml oleju rzepakowego
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Pieczonka z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczonka z dorsza 1. Dorsza rozmrażamy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy z obu stron.
    Cebule drobno kroimy.
    Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
    Wykładamy porcje ryby ,posypujemy połową cebuli.
    Solimy i posypujemy pieprzem.
    Wykładamy druga warstwę ryby i cebuli i także posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy ziele angielskie i liście laurowe.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 15 minut.
    Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1/2 szklanki wody.
    Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy naczynie .
    Polewamy rybę koncentratem pomidorowym i wkładamy znów do piekarnika na 45 minut.
    Wyjmujemy i podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy