Pieczonka z fasoli na wędzonce

0 (0 ocen)

Aromatyczne danie szybko zaspokoi nawet największy głód.

Składniki:

  • ½ kg drobnej białej fasoli
    1 puszka krojonych pomidorów
    20 dag pikantnych kiełbasek
    30 dag wędzonej wędliny
    10 ząbków czosnku
    3 gałązki szałwii lub łyżka suszonej
    100 ml oliwy
    750 ml wody
    sól, pieprz

Pieczonka z fasoli na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Przepłukaną fasolę wkładamy do dużego naczynia do pieczenia z przykryciem. Dodajemy pomidory, oliwę, szałwię, wodę. Wciskamy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dokładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i kiełbaski. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC. Pieczemy około 2 godziny, aż fasola będzie miękka.
    Fasolę podajemy gorącą z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy