Aromatyczne danie szybko zaspokoi nawet największy głód.
Składniki:
½ kg drobnej białej fasoli
1 puszka krojonych pomidorów
20 dag pikantnych kiełbasek
30 dag wędzonej wędliny
10 ząbków czosnku
3 gałązki szałwii lub łyżka suszonej
100 ml oliwy
750 ml wody
sól, pieprz
Pieczonka z fasoli na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Przepłukaną fasolę wkładamy do dużego naczynia do pieczenia z przykryciem. Dodajemy pomidory, oliwę, szałwię, wodę. Wciskamy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dokładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i kiełbaski. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC. Pieczemy około 2 godziny, aż fasola będzie miękka.
Fasolę podajemy gorącą z pieczywem.
Komentarze