Pieczony boczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie aromatyczny, soczysty i mięciutki boczek pieczony. Idealny na kanapki jak i dodatek do obiadu. Pyszny na ciepło jak i na zimno....

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - boczek surowy ok. 1,7kg
    Marynata:
    - 3 łyżki sosu sojowego
    - 1,5 łyżki oleju
    - 2 łyżki suszonego majeranku
    - 1 łyżka pieprzu
    - 1 łyżka czosnku granulowanego
    - 1 płaska łyżka soli
    - 2 łyżeczki ostrej papryki
    - 2 liście laurowe
    - plasterki czosnku (może być suszony)

Pieczony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynatę dokładnie wymieszać, natrzeć nią boczek i odstawić do lodówki przynajmniej na całą noc. Po tym czasie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku przez 1,5 godz w temperaturze 180'C pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze z 15-20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy