Pieczony boczek z liściem laurowym

0 (0 ocen)

  • 27 godz.

Można podać na gorąco na obiad lub na zimno jak wędlinę

  • 27 godz.

Składniki:

  • 1 1/2 kg boczku - w miarę możliwości jak najbardziej chudy
    6-7 liści laurowych
    Marynata:
    główka czosnku
    4 łyżki wegety
    łyżka papryki czerwonej
    łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
    2 łyżki majeranku
    3 ziarna jałowca
    4 łyżki oleju

Pieczony boczek z liściem laurowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Jałowiec rozgnieść w moździeżu. Dodać pozostałe składniki na marynatę, wymieszać i natrzeć nią boczek. Boczek zwinąć w rulon. Na całej długości oczku ułożyć pasek z liści laurowych i związać sznurkiem bawełnianym. Odstawić do lodówki na minimum 5 godzin a najlepiej na całą dobę. Piekarnik nagrzać do 180 st C, boczek wsadzić do rękawa do pieczenia mięs. Piec przez około 2 godziny. Po tym czasie można rozciąć rękaw i podrumienić boczek opiekaczem w piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy