Jest to błyskawiczna przekąska na gorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację, a gdy nie masz czasu robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności.
30 min
Składniki:
• 2 okrągłe sery typu camembert
• po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy
• garść rukoli
• garść kiełków ze słonecznika
Sos żurawinowy
• 1/2 słoiczka żurawiny
• 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
Pieczony camembert z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry.
• Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pleśnią do dołu.
• W każdy krążek wcisnąć po kilka orzechów.
• Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut.
• Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty.
• Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym.
Komentarze