Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

0 (0 ocen)

Pieczone części kurczaka z chrupiącą skórką

Składniki:

  • - części kurczaka, np, podudzia, skrzydełka
    - sól, majeranek
    - odrobina oleju do natarcia
    - pół szklanki zimnego bulionu

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Części kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Spryskujemy olejem, nacieramy solą i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 2. Na blaszkę, na której piec będziemy kurczaka, wylać bulion. Włożyć części kurczaka. Bulion nie powinien zakrywać mięsa. Można jeszcze dodatkowo posypać majeranku.
  • 3. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Porady

żeby skórka na pewno wyszła chrupiąca bulionu nie może być zbyt dużo - w zależności od rozmiaru użytej blaszki możemy dodać mniej lub więcej bulionu, trzeba również pamiętać, aby kurczaka natrzeć olejem

Komentarze

Podobne przepisy