Pieczony łosoś

0 (0 ocen)

Sposób na aromatycznego soczystego łososia.

Składniki:

  • 70 dag surowego łososia (płat ze skórą)
    2 ząbki czosnku
    kilka kaparów
    cytryna
    pęczek pietruszki
    sól morska
    pieprz grubo mielony
    3 łyżki masła
    mała cebula

Pieczony łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia nacieramy solą i pieprzem.
  • 2. Spód naczynia wykładamy plasterkami z połowy cytryny i kawałkami cebuli.
  • 3. Do naczynia wkładamy łososia, skórą do dołu.
  • 4. Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz skórką i sokiem z połowy cytryny. Mieszankę wykładamy na rybę. Posypujemy kaparami.
  • 5. Rybę pieczemy pod przykryciem około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy