4 jajka
4 łyżki mleka
10 dag pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
1 szalotka
2 łyżki oleju do smażenia
15 dag startego na tarce o małych oczkach, ostrego, żółtego sera
15 dag świeżego szpinaku, grubo pokrojonego
1 łyżka drobno pokrojonej świeżej natki pietruszki
Pieczony omlet z różnościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i smaż jeszcze do odparowania wody z
grzybów
2. Szpinak umyj, odsącz z wody i posiekaj
3. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach
4. Posiekaj natkę pietruszki
5. Oddziel żółtka od białek
6. Ubij pianę, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj, posól i popieprz masę jajeczną
7. Delikatnie rozmieszaj masę z mlekiem
8. Bardzo delikatnie, mieszając zawsze w jedną stronę, połącz masę jajeczną z pieczarkami, szpinakiem, żółtym serem i natka pietruszki.
9. Omlet przełóż do żaroodpornego, okrągłego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C
10. Upiecz na złoty kolor (ok. 30 minut) -sprawdź patyczkiem
11. Podaj na gorąco lub zimno z dodatkiem pomidorków koktajlowych
Porady
Szpinak do omletu musi być świeży , dodanie mrożonki spowoduje, że nie będzie on soczysty !
Komentarze