Pieczony schab nadziewany ogórkiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Pyszny kruchy schab nadziewany słodko -kwaśnymi dodatkami .Idealny na kanapki.Może być również na ciepło na obiad :)

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu,2 małe ogóki konserwowe,ok 15-20 kulek żurawiny
    Marynata-4-5łyżek oleju,1 łyżka octu owocowego,2łyżki( nie kopiaste) soli morskiej,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka miodu, 1łyżeczka chrzanu,3 ząbki czosnku,1 łyżeczka majeranku
    Dodatkowo rękaw do pieczenia

Pieczony schab nadziewany ogórkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W schabie ostrym długim nożem robimy dwa wgłębienia w które wkładamy w jedno pokrojone w cienkie paski ogórki a w drugie żurawinę,dość mocno napychamy .
    Marynata -wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą ( czosnek przeciśnięty przez praskę ).Wkładamy schab możemy posypać jeszcze resztką żurawiny i marynujemy najlepiej cała noc
    Pieczemy w rękawie w 180 st.ok 1,5 godziny.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy