Przepyszny soczysty schab z polskimi jablkami pieczony w aromatycznym cydrze w sam raz na obiad jak i na kanapkę.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Schab ok 2 kg 1 szklanka cydru 4 ząbki czosnku goździki 4 łyżki oliwy sól po jednej łyżeczce pieprzu tymianku i majeranku pół łyżeczki rozmarynu Dodatkowo 2 kg kwaśnych jabłek
Pieczony schab w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy schab. Ze składników robimy marynate i zalewamy tym mieso zostawiamy na całą noc.Na drugi dzień schab nacinamy (robimy kieszonki)uważając aby nie przeciąć mięsa do końca i w każdą kieszeń wkładamy po dwa plastry jabłek ze skórką. Ściskamy wkładamy do naczynia żaroodpornego obkladamy plastrami jabłek wylewamy resztę marynaty w której leżał schab i pieczemy pod przykryciem ok 1.5 godziny temperatura 180c
Komentarze