Pieczony schab z pijanymi owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyrazisty smak mięsa i owoców

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg schabu
    Ok. 12 sztuk suszonych śliwek
    Ok. 12 sztuk suszonych moreli
    ¾ szkl wytrawnego czerwonego wina
    ¾ szkl wytrawnego białego wina
    Mieszanka suszonych ziół
    4 ząbki czosnku
    ¼ szkl oleju lub oliwy
    Sól, pieprz

Pieczony schab z pijanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej schab natrzeć marynatą przygotowaną z ziół, oleju, soli, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Śliwki zalać czerwonym winem, a morele białym. Zostawić na noc. Na drugo dzień mięso naciąć wzdłuż na ok. 3 cm w dwóch miejscach. Owoce odsączyć i powkładać je w miejsca nacięć. Całość obwiązać dratwą lub grubą nicią. Włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Polać marynatą i kilkoma łyżkami wina pozostałego z owoców. Piec ok. 1 godziny w 190 stopniach. Podawać na zimno jako dodatek do pieczywa i sałatek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy