Pieczony ziemniak z czerwoną czubricą i sosem żurawinowym.

0 (0 ocen)

Pieczony ziemniak

Składniki:

  • 1 duży ziemniak
    10 dag twaróg biały
    1 łyżeczka czerwona czubrica
    4 suszone włoskie pomidory
    1 mała posiekana drobno cebulka
    1 łyżka śmietana 18%
    4 zielone szparagi
    6 oliwek zielonych
    kiełki rzodkiewki

    Sos żurawinowy:
    2 łyżki żurawina suszona
    2 łyżki jogurt
    2 łyżki śmietana
    sól, pieprz
    2 łyżki sok z pomarańczy
    0,5 łyżeczki sok z cytryny

Pieczony ziemniak z czerwoną czubricą i sosem żurawinowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany i czubricą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami.
    Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać blenderem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy