Pieczrkowe miseczki z kurczakiem

0 (0 ocen)

Danie smakuje najlepiej na ciepło. Kurczak i warzywa bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • - 12 dużych pieczarek
    - 30 dag piersi kurczaka (filetów)
    - średnia cebula
    - oliwa z oliwek
    - przyprawa do kurczaka
    - bazylia, oregano
    - sól, pieprz
    - 4 ząbki czosnku
    - śmietana 12%
    - majonez

Pieczrkowe miseczki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy 15 minut od chwili wrzenia.
  • 2. Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kroimy w drobną kostkę. Kurczaka posypujemy przyprawą i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodajemy cebulę i pieczarki, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy razem jeszcze około 5 minut.
  • 3. Po ugotowaniu pieczarki odcedzamy i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150C na 7 minut.
  • 4. Sos: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy 4 łyżki śmietany, 2,5 łyżki majonezu oraz bazylię i oregano według uznania. Wszystko mieszkamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy