Piegowate nadziane babeczki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Fajne wykorzystanie białek.

  • 45 min

Składniki:

  • 125g masła roślinnego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maku suchego (niemielonego)
    1 szklanka białek około 7 sztuk
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka zapachu
    1 łyżeczka proszku do piueczenia
    dżem

Piegowate nadziane babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku, poczekać aż przestygnie. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo pozostałe składniki ciasta. Mieszać delikatnie. Przygotować foremki na babeczki (mogą być silikonowe lub zwykłe, zwykłe należy natłuścić i wysypać bułką tartą). Nakładać porcję ciasta na spód babeczki, następnie łyżeczkę dżemu, przykryć drugą porcją ciasta. Tak aby było wypełnione 3/4 foremki. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec około 7 minut.

Porady

Babeczki można napełniać np czekoladą typu nutella.

Komentarze

Podobne przepisy