3/4 szklanki cukru
250 g masła
4 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół tabliczki gorzkiej czekolady
6 orzechów włoskich
silikonowa forma do pieczenia o dowolnym kształcie
Piegusek piegowaty z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łyżkę cukru odkładamy. Resztę cukru ucieramy na puszystą masę z masłem. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łyżką łączymy z masą. Czekoladę i orzechy siekamy na drobniutkie kawałki (ja roztarłam orzechy na miał). Dodajemy do ciasta.Białka ubijamy na sztywną pianą i delikatnie łączymy z całością. Wyjdzie z tego gęsta, zwarta masa. Wykładamy ją do formy, wygładzamy.Pieczemy ok. 50 minut w 180*C na środkowej półce (sprawdzamy patyczkiem).
Komentarze