Ciasto piegusek na białkach z powidłami

0 (0 ocen)

To ciasto piekę zawsze kiedy przy okazji innych wypieków zostaną mi białka. Jest lekkie i smaczne!

Składniki:

  • 6 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki suchego maku
    100g masła
    1/3 szklanki soku z cytryny

Ciasto piegusek na białkach z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.
  • 3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny.
  • 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.

Porady

Ciasto można przełożyć dowolnym dżemem lub marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy