Oto mój kolejny ukłon dla sezonu śliwkowego:). Ciasto, które tak zasmakowało domownikom, że poprosili o jego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
250 g margaryny
5 jajek L
2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
300g słodkich śliwek
Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem.
2.Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Komentarze