Pieguski domowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i banalne w wykonaniu - pieguski domowej roboty :)
Robi się je bardzo szybko, piecze się szybko i szybko znikają.
Zachęcam, polecam, nie są drogie w wykonaniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1 i 2/3 szklanki mąki
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1/2 kostki masła lub margaryny
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 jajko
    * 1 cukier wanilinowy 16 g
    * 1 czekolada deserowa albo mleczna

Pieguski domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzone masło, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam.
    Formowałam kuleczki wielkości małych pulpecików i zgniatałam dłońmi.
    Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku.

Porady

zamiast czekolady można dodać orzechy bądź rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy