Szybkie i banalne w wykonaniu - pieguski domowej roboty :)
Robi się je bardzo szybko, piecze się szybko i szybko znikają.
Zachęcam, polecam, nie są drogie w wykonaniu.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
* 1 i 2/3 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 kostki masła lub margaryny
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 cukier wanilinowy 16 g
* 1 czekolada deserowa albo mleczna
Pieguski domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzone masło, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam.
Formowałam kuleczki wielkości małych pulpecików i zgniatałam dłońmi.
Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku.
Porady
zamiast czekolady można dodać orzechy bądź rodzynki
Komentarze