Pielmienie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

No w koncu mam krok na Ukrainę to czemu by nie jedzonko z Kresów?

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto
    450 g mąki
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli
    300 ml wrzątku

    nadzienie
    500 g mięsa mielonego (wieprzowina-wołowina)
    1 cebula
    sól
    pieprz

Pielmienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pielmienie 1. Do mięsa dodać drobniutko posiekaną cebulę , doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    Mąkę wymieszać z olejem i solą, dodać wrzątek, łyżką wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto
    Wałkować cienko wykrawać szklanką krążki, kłaść małe porcje nadzienia, sklejać , wyciągać rożki i zlepiać na kółeczko.
  • Pielmienie 2. Gotować we wrzątku ok 7-10 min
    Podawać z masłem przysmażonym z cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy