Pierniczek-Serniczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepis pochodzi od mamusi mojego ukochanego, która jest specjalistką w dziedzinie pieczenia ciast.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    6 żółtek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 margaryna Palma
    Masa:
    6 bialek
    15 dag cukru
    2 budynie śmietankowe
    1,2 kg śmietany 18%
    opakowanie pierniczków 0,5 kg

Pierniczek-serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników na ciasto zarobić ciasto kruche, połowę wyłożyć na blachę, a druga połowę wstawić do zamrażalnika.
  • 2. Masa:
    Białka ubić z cukrem, dodać budynie i śmietanę. Masę wylać na ciasto. Ułożyć w masie pierniczki. Gotową masę włożyć do piekarnika na ok 10 minut rozgrzanego do temperatury 160 stopni.
  • 3. Wyjąć ciasto z piekarnika i zetrzeć drugą połowę ciasta z zamrażalnika na wierzch.
  • 4. Całość włożyć ponownie do piekarnika i piec dalej przez ok 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy