Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

To idealne ciasteczka na każdą okazje. Bardzo miękkie dzięki czemu rozpływają się w ustach :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2. 3 łyżki kakao
    3. 8 żółtek, 3 białka
    4. 1,5 szkl. cukru
    5. 400 g miodu sztucznego
    6. 200 ml kwaśnej śmietany
    7. 3 łyżeczki sody
    8. przyprawa do piernika
    9. 1 kostka masła lub margaryny

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z kakao. W rondelku gotujemy miód z przyprawą do piernika, ściągamy z ognia, rozpuszczamy masło, studzimy. Białka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy żółtka. Wlewamy to do mąki, mieszamy. Dodajemy przestudzony miód z masłem, mieszamy, na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą. Całość wyrabiamy i wstawiamy do lodówki pod przykryciem na całą noc. Wałkujemy na grubość 3 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 180*C przez 15 min. Po ostygnięciu dekorujemy.
    Smacznego !

Komentarze

Podobne przepisy