Pierniczki

0 (0 ocen)

najlepszy babciny przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    25 dag miodu
    25 dag cukru
    1 kostka masła
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka wody
    1 op przyprawy do piernika

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztopić masło, miód, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać i ostudzić. Gdy przestygnie wbić jajka, dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody i dobrze wyrobić jednolite ciasto. Wyjmować z miski partiami i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec 10 - 15 minut w 160-180 st C. Dowolnie ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy