Pierniczki są pyszne, smakują dorosłym i dzieciom. Pomagał mi je dekorować mój syn Bartuś.
1 godz. 30 min
Składniki:
5 dag margaryny
15 dag mąki
duża szczypta proszku do pieczenia
5 dag brązowego cukru
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1.Do mąki dodajemy posiekaną margarynę i mieszamy. Dodajemy miód, cukier, kakao, proszek do pieczenia, mleko, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki. Zagniecione ciasto i uformowane np. w kulę wkładamy na godzinę do lodówki.Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty.Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy wedle uznania.
Porady
Jeśli chcemy pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem robimy w każdym pierniczku dziurkę najlepiej słomką do napojów.
Komentarze