PIerniczki- chrupiace poduszeczki

0 (0 ocen)

Gdy upiekłam je po raz pierwszy byłam zaskoczona, że wyrosły dając efekt "chrupiacych poduszeczek".

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1 łyżka masła (temp. pokojowa)
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki miodu (płynnego)
    2 łyżki przyprawy do piernika
    5 łyżek mleka
    1 łyżeczka sody lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Pierniczki- chrupiace poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ukręcamy z cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy na jednolite ciasto.
    Rozwałkowujemy (ok. 5 mm grubości) i wykrawamy kształty.
    Potrzebujemy jeszcze jednego jajka. Roztrzepujemy i smarujemy wycięte pierniczki.

    Pieczemy 10-12 min w temp. 170 st. C. --> radzę cały czas obserwować pierniczki, bo mogą się za bardzo spiec.

    Ozdabiamy wedle uznania

Porady

Proponuje zrobić wcześniej, tak tydzień przed i zostawić je w pudełku z obranym jabłkiem lub kromkami chleba, muszą zmięknąć.

Komentarze

Podobne przepisy