Przepis niezawodny od cioci, uwielbiam te ciasteczka.
Składniki:
30 dag mąki pszennej
30 dag cukru kryształ
10 dag masła
2 jajka
2 łyżki kakao
1 paczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag miodu
Pierniczki krojone lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, miód i kakao wymieszane z przyprawą do pieników. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Włożyć na pół godziny do lodówki.
2.Blaszkę wysmarować tłuszczem i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
3.Po upieczeniu ciasto pokroić w romby (na ukos blachy, z obu stron). Każdy przekroić wzdłuż na połowę i posmarować marmoladą, zlepić ze sobą dwie połówki. Polukrować ze wszystkich stron, oprócz podstawy.
Komentarze