600 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
200 g ciepłego,płynnego miodu
1/2 opakowania proszku do pieczenia
120 g masła
3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cała jeśli kupna
2 jajka
Pierniczki w czekoladzie -precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,cukru pudru,ciepłego miodu,proszku do pieczenia,masła,przyprawy do piernika oraz jajek wyrobić gładkie ciasto,odłożyć w chłodne miejsce na 24 godziny(nie lodówka).
Piekarnik rozgrzać do 180st C .Rozwałkować ciasto na ok 2mm płat i wykrawać kółeczka,w środku każdego serce,gwiazdkę lub inny,dowolny wzór.Kółka ułożyć na blachę wyłożoną papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać cukrem.piec ok 10-15 min,aż pierniczki będą pulchne.
Po upieczeniu można je zostawić w takiej wersji,jednak znacznie lepiej smakują zatopione w rozpuszczonej czekoladzie.Istna rozkosz.
Porady
Z takiej ilości składników wyjdzie 2-3 blachy,w zależności od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto
Komentarze