Pierniczki w czekoladzie -precelki

0 (0 ocen)

Pyszne pierniczki w czekoladzie,lepsze od kupnych

Składniki:


  • 600 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    200 g ciepłego,płynnego miodu
    1/2 opakowania proszku do pieczenia
    120 g masła
    3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cała jeśli kupna
    2 jajka

Pierniczki w czekoladzie -precelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,cukru pudru,ciepłego miodu,proszku do pieczenia,masła,przyprawy do piernika oraz jajek wyrobić gładkie ciasto,odłożyć w chłodne miejsce na 24 godziny(nie lodówka).
    Piekarnik rozgrzać do 180st C .Rozwałkować ciasto na ok 2mm płat i wykrawać kółeczka,w środku każdego serce,gwiazdkę lub inny,dowolny wzór.Kółka ułożyć na blachę wyłożoną papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać cukrem.piec ok 10-15 min,aż pierniczki będą pulchne.
    Po upieczeniu można je zostawić w takiej wersji,jednak znacznie lepiej smakują zatopione w rozpuszczonej czekoladzie.Istna rozkosz.

Porady

Z takiej ilości składników wyjdzie 2-3 blachy,w zależności od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy