„Pierniczkowy alpejczyk”

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny placek na każdą okazje !

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    6 jaj
    6 łyżek oleju
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki
    3 czubate łyżki kakao
    około 30 dag pierniczków nadziewanych

    Krem:
    3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
    1,5 kostki masła
    2 jasne galaretki np. brzoskwiniowa, cytrynowa

„pierniczkowy alpejczyk” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wykonanie:
    Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, połącz. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piec około 30 min. w temp. 175 °C. Ostudź, przekrój na dwa blaty.
    Krem: budynie rozrób w szklance wody. Ugotuj na 1 l. wody. Do gorącego budynku wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj, ostudź. Masło utrzyj, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy włóż na spodzie ciasta, ułóż pierniczki. Posmaruj resztę masy, przykryj biszkoptem. Na wierzch polewa czekoladowa.

    Smacznego ! 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy