Piernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis dostałam od koleżanki. Polecam

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :
    5 jajek
    Szklanka mąki
    3 łyżki powideł śliwkowych
    3 płaskie łyżeczki cynamonu
    2 zmielone goździki
    Duża szczypta gałki muszkatołowej
    Łyżeczka sody oczyszczonej
    3/4 szklanki cukru pudru
    ¼ szklanki oleju
    Chrupiąca polewa:
    Pół szklanki cukru
    Szklanka orzechów włoskich

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem aż masa będzie biała, dodajemy mąkę, olej, powidła, przyprawy i sodę. Mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wierzch wygładzamy. Pieczemy ok. 50 minut w 180 C.
  • 2. Po wystudzeniu rozpuszczamy cukier na karmel. Kawałki obranych orzechów maczamy w karmelu i gęsto oklejamy wierzchem ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy