Piernik bez miodu

0 (0 ocen)

Ten piernik robię babci mojego męża gdyż ma uczulenie na miód,a co to za święta bez piernika.Ciasto jest pyszne ,miękkie i do tego wilgotne -PYCHA!

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
    100 g cukru
    150 g masła(miękkie)
    4 jaja
    1 op.przypraw do piernika (30 g)
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Ponadto:
    marmolada wieloowocowa

Piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik bez miodu 1. Czekoladę łamiemy i topimy w kąpieli wodnej,odstawiamy.Mąki,przyprawę do piernika proszek i sodę mieszamy w osobnym naczyniu .Masło ucieramy z cukrem,dodać jaja ,miksować.Dodać przestudzoną czekoladę,a następnie mąkę z dodatkami wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.Blaszkę 21 na 25 cm(może być troszkę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Piec w temp 160 st C ok 40 min (do suchego patyczka)
  • Piernik bez miodu 2. Jeszcze lekko ciepłe ciasto przeciąć na połowę i przesmarować marmoladą .Udekorować według własnego uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy