Piernik-ciasto z dżemem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto z zeszytu babci,które przerobiłem.

  • 50 min

Składniki:

  • 15 dag powideł
    30 dag cukru
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,25 l mleka
    40 dag mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    garść migdałów
    1 torebka kawy anatol

Piernik-ciasto z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Powidła i cukier utrzeć łyżką drewnianą (nie mieszać mikserem).
  • 2. Do powideł utartych z cukrem dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wylać na wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.

Porady

Zamiast mleka można dać maślankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy