PIERNIK jabłkowo - marchewkowy.

0 (0 ocen)

Urozmaiciłem piernik o smak jabłka i marchewki. Sądzę, że ten zestaw pasuje do siebie.

Składniki:

  • 125 miękkiego masła
    2 jajka łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    2 łyżki rodzynek
    250 g maki
    1 ½ łyżki proszku do pieczenia
    200 ml soku jabłkowo - marchwiowego
    1 kwaskowe jabłko
    tłuszcz do formy
    cukier puder do posypania

Piernik jabłkowo - marchewkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieranie masła z jajkiem 1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masło podzielić na kawałki, włożyć do miski i utrzeć z jajkiem i cukrem na puszysta masę.
  • Dodanie kakao i przypraw do piernika. 2. Dodać kakao, przyprawy, orzechy, rodzynki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy. poluzować i wyjąć ciasto do ostygnięcia na kratkę kuchenna. Posypać cukrem pudrem i pokroić na 12 po
  • Dodawanie soku. 3. Dodać sok jabłkowy i wymieszać na gładkie ciasto. Jabłko umyć, podzielić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i dodać do ciasta.
  • Napełnienie formy ciastem. 4. Formę posmarować tłuszczem, napełnić ciastem i wygładzić jego powierzchnie. Wstawić do gorącego piekarnika na mniej więcej 1 godz. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto na krotko pozostawić w formie. Następnie formę otworzyć, wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy