Urozmaiciłem piernik o smak jabłka i marchewki. Sądzę, że ten zestaw pasuje do siebie.
Składniki:
125 miękkiego masła
2 jajka łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
50 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżki rodzynek
250 g maki
1 ½ łyżki proszku do pieczenia
200 ml soku jabłkowo - marchwiowego
1 kwaskowe jabłko
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Piernik jabłkowo - marchewkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masło podzielić na kawałki, włożyć do miski i utrzeć z jajkiem i cukrem na puszysta masę.
2. Dodać kakao, przyprawy, orzechy, rodzynki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy. poluzować i wyjąć ciasto do ostygnięcia na kratkę kuchenna. Posypać cukrem pudrem i pokroić na 12 po
3.Dodać sok jabłkowy i wymieszać na gładkie ciasto. Jabłko umyć, podzielić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i dodać do ciasta.
4. Formę posmarować tłuszczem, napełnić ciastem i wygładzić jego powierzchnie. Wstawić do gorącego piekarnika na mniej więcej 1 godz. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto na krotko pozostawić w formie. Następnie formę otworzyć, wyjąć ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze